Op Werelddovendag vrij entree voor dove bezoekers tot Nationaal Monument Kamp Vught

19 sep , 14:24 Nieuws
66eaeeb77974f
Op zaterdag 28 september hebben dove bezoekers gratis entree tot Nationaal Monument Kamp Vught, het herinneringscentrum op een deel van het SS-concentratiekamp Vught. Dove bezoekers kunnen met de videotour junior in Nederlandse Gebarentaal (NGT) zelfstandig de route door het museum en de gebouwen doorlopen. De videotour is ontwikkeld voor jongeren vanaf 10 jaar, maar is ook te gebruiken voor volwassen dove bezoekers. In de toekomst hoopt NM Kamp Vught ook een NGT vertaling van de algemene tour te kunnen ontwikkelen.
De videotour junior NGT is sinds de zomer beschikbaar en is een variant op de audiotour junior ‘Achter prikkeldraad’ waarmee bezoekers vanaf 10 jaar op pad gaan in de vaste expositie en op het voormalig kampterrein. De videotour junior sluit aan op het verhaal van de vaste expositie ‘Kamp Vught: zeven seizoenen en 32.000 verhalen’. Bijzonder is dat ook zeven dove jongeren ‘vertellers’ zijn in de videotour.  
Poesiealbum In Kamp Vught zaten meerdere Joodse dove kinderen gevangen. Het verhaal van de dove schoolvriendinnetjes Corrie, Bilsie en Elly is in de videotour opgenomen. Corrie zag meerdere Joodse leerlingen verdwijnen. Onder hen ook Bilsie en Elly, die mee moesten met de beruchte Kindertransporten vanuit Kamp Vught naar vernietigingskamp Sobibor. Een replica van het poesiealbum met een gedicht van Bilsie is onlangs toegevoegd aan de vaste expositie. 
Praktische informatie De aanbevolen minimum leeftijd voor een bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught is 10 jaar. Dove bezoekers kunnen de MapMyVisit-App downloaden op hun eigen telefoon voorafgaand aan het museumbezoek. In NM Kamp Vught volgen zij met deze app de route langs 16 verhaalpunten.