Vliegtuigje, gemaakt in Kamp Vught: Bijzondere schenking voor museumcollectie

15 nov , 12:39 Nieuws
jan van de ven
Jan van de Ven
Nationaal Monument Kamp Vught kreeg onlangs een schenking van voorwerpen die gevangene Roel Bleeker in Kamp Vught maakte. Zijn kleinzonen George en Roel Borgman hebben een vliegtuigje, gemaakt van restmateriaal, de stof met zijn kampnummer en servetringen geschonken, naast enkele documenten. Roel Bleeker (1898) is in de Tweede Wereldoorlog vertegenwoordiger voor de Verenigde Verffabriek in Groningen en amateurbokser. Hij is geen bange man; hij verspreidt illegale krantjes en trekt er ’s nachts op uit om huizen van NSB’ers te bekladden. Begin 1943 wordt Bleeker in Groningen voor zijn verzetswerk gearresteerd. Na gevangenschap in het beruchte Scholtenhuis en het Huis van Bewaring in Groningen komt hij op 30 maart 1943 in Kamp Vught.
Philips-Kommando
Bleeker krijgt kampnummer 5847 en wordt tewerkgesteld in het Philips-Kommando. Hij krijgt er een soldeercursus en gaat aan de slag aan de radioband. In gestolen uurtjes maakt hij van ‘georganiseerd’ materiaal drie vliegtuigmodellen van ijzerdraad voor zijn zoontje Johnny. Ook maakt hij in het kamp voor zijn gezin twee servetringen, gedecoreerd met een bestekje. De servetringen zijn vakkundig gemaakt, met gevoel voor vorm en zijn nog mooi intact. Op 29 maart 1944 mag Roel vanwege gezondheidsredenen het kamp verlaten. Hij neemt de vliegtuigjes mee naar huis. Ze hangen jarenlang bij Johnny in zijn slaapkamer. Later geeft deze de vliegtuigjes aan zijn neefje George. Ook daar hebben ze de slaapkamer versierd. Helaas heeft maar één exemplaar het overleefd; deze is geschonken aan NM Kamp Vught.
Behouden voor de toekomst Brigitte de Kok, medewerker collectie en presentatie: ‘Elk object heeft een eigen verhaal. Nog steeds hebben nabestaanden veel persoonlijke voorwerpen bij mensen thuis, die waardevol kunnen zijn voor musea. We willen voorwerpen en documenten uit Kamp Vught behouden voor de toekomst. Oude documenten blijven niet behouden in een gewone kast thuis, maar in een geklimatiseerd collectiedepot.  We scannen de documenten voor het digitale archief en voor de schenker in hoge kwaliteit. Het materiaal wordt bijvoorbeeld gebruikt voor onderzoek, educatief materiaal en exposities. Wie materiaal in huis heeft, kan een bericht naar [email protected] sturen.'