‘Kampong Lunetten’ vertelt Moluks verhaal

Lachsalvo’s en ontroering wisselden elkaar af tijdens de première van de documentaire ‘Kampong Lunetten.’ Afgelopen zaterdag was deze voor een select gezelschap te zien in DePetrus. De documentaire brengt de geschiedenis van 72 jaar Molukkers in Vught in beeld.

Filmmaker Ellen van Kempen is zelf opgegroeid in Vught. “Je denkt dan dat je het Molukse verhaal wel kent. Maar nu ik twee jaar met deze documentaire bezig ben geweest, besef ik pas hoe groot het verhaal is. Hoe meer je hier over weet, hoe meer begrip je hebt. Het zijn verhalen die met open hart zijn verteld. De mensen hebben zich kwetsbaar opengesteld.”

Pijnlijke geschiedenis

Tijdens de documentaire vertellen jong en oud hoe het is en was om in Kampong Lunetten te wonen. Er zijn veel goede herinneringen, maar er is ook veel pijn. Van de eerste generatie is niemand meer in leven, maar hun pijn om het onrecht wat ze is aangedaan, sijpelt door in de jongere generaties. In de documentaire vloeien dan ook af en toe wat tranen. Want de geschiedenis van de Molukkers in Nederland is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Nederland.

KNIL-militairen

Een grote groep Molukse KNIL-militairen kwam begin jaren vijftig naar Nederland. Tijdelijk werd er gezegd, in afwachting van terugkeer naar een vrije Molukse staat. Maar die terugkeer kwam er nooit. Bij aankomst in Nederland werden de mannen ontslagen uit militaire dienst en kwamen ze met hun gezin in kampen terecht. Nederland wist niet wat ze met hen moest doen en zat eigenlijk ook niet op ze te wachten. Dat leidde meerdere keren tot onlusten. De eerste generatie is met pijn in het hart gestorven in een land waar ze niet wilden zijn.

Laatste woonoord

Maar de documentaire laat ook positieve beelden zien. De jongere generaties hebben mooie tijden beleefd op hun Vughtse kampong. Er werd veel gespeeld en gelachen en er is tot op heden een grote saamhorigheid en trots onder de inwoners. In de jaren tachtig was er even sprake van dat het woonoord gesloten zou worden, maar daar werd een stokje voor gestoken. De huizen werden in plaats daarvan gerenoveerd en zijn tot op de dag van vandaag een fijne woonplek voor vele Molukse inwoners. Het is het laatste Molukse woonoord van Nederland. Een bijzondere plek, zoals de documentaire treffend laat zien.

Vughts Museum

De documentaire is gemaakt in samenwerking met het Vughts Museum. De werkgroep ‘Film Lunetten’ van het museum begon twee-en-een-half jaar geleden met de voorbereidingen en vroeg Ellen van Kempen om hulp. Het Vughts Museum gaat nu bekijken hoe en waar de documentaire nog vertoond kan worden.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen