Kwartaalkast met portretschilders Yolande en Ellen

Foto: Lisette Broess-Croonen

Ieder kwartaal zet het Vughts Museum een kunstenaar in het zonnetje met een mini-expositie in de Kwartaalkast. Dit keer is het de beurt aan een duo: Yolande Rommers en Ellen Valk – van de Ven.

Yolande heeft gewerkt in het bedrijfsleven en na een opleiding tot tekentherapeut in de verslavingszorg . “Ik was van jongs af aan bezig met tekenen en schilderen en volgde veel workshops en cursussen. Maar pas op latere leeftijd besloot ik mijn hart echt te gaan volgen en deeltijd naar de Kunstacademie te gaan. Daar leerde Ellen en ik elkaar kennen. Vandaag de dag werk ik als kunstenaar en geef ik workshops en trainingen voor persoonlijke groei en het ontwikkelingen van creativiteit.”

Sweet struggle

Ellen heeft na haar communicatiestudie jaren in marketingcommunicatie gewerkt. “In 2002 emigreerde ik met mijn gezin naar Spanje. Een zomercursus schilderen bleek liefde op het eerste gezicht. Alles viel op z’n plek! Die liefde is niet meer weggegaan. Ik voel altijd zoveel kick en dankbaarheid als ik in mijn atelier aan het schilderen ben. Ook als het moeizaam gaat. Dan is het een sweet struggle. Terug in Nederland -11 jaar later- schreef ik me dan ook direct in bij de Kunstacademie. Naast het werk als kunstenaar geef ik workshops en ben ik freelance tekstschrijver.”

Portretten

Beide vrouwen schilderen vooral portretten. “Op de kwartaalkast hebben we een tekst van Oscar Wilde gezet: ‘Ieder portret dat met gevoel geschilderd wordt, is een portret van de schilder, niet van degene die geposeerd heeft.’ Wij proberen in onze portretten allebei het laagje achter de zogenaamde instagramfoto te laten zien, achter de stralende glimlach; die is ook niet zo interessant om uit te beelden. En, zoals Oscar Wilde het mooi zegt, je zit ook altijd zelf een beetje in het beeld dat je maakt.”

Kast

Met de inrichting van de kast geven de vrouwen een boeiend inkijkje. Yolande maakte voor de kast een serie portretten die ze elk in 20 minuten maakte. “Het zijn oefeningen om een gezicht snel in de vingers te krijgen en niet voor perfectie te kunnen gaan, want daarvoor is 20 minuten te kort”. Van Ellen is onder meer een serie foto’s van het wordingsproces te zien en een aantal portretten op verschillende ondergronden. “Ik houd erg van experimenteren.”

Samenwerking

De twee kunstenaars hebben al meerdere keren samen geëxposeerd. “We werken al zeker negen jaar samen. Ook in DePetrus hebben we inmiddels twee keer tentoongesteld. We krijgen daar veel positieve reacties over en hebben ook werk verkocht. Dat is altijd extra leuk!”

Het werk van Yolande en Ellen is nog tot eind juni te zien in de Kwartaalkast in DePetrus.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen