'KNIL & Maluku' brengt Molukse werelden bij elkaar

08 jul 2022, 15:47 Cultuur
jira en toemen 010 2
Lisette Broess-Croonen
Afgelopen donderdagmiddag is in Barak 1B de expositie ‘KNIL & Maluku’ van fotograaf Ton Toemen geopend. Met de foto’s wil hij laten zien dat de Moluks-Nederlandse geschiedenis nog steeds doorwerkt in het heden. En de werelden van de Molukkers in Nederland en op de Molukken dichter bij elkaar brengen.
Reportagefotograaf Ton Toemen is blij dat hij zijn foto’s op deze plek mag laten zien. “In mijn vierde jaar LTS kwam ik in Vught terecht en zat bij Molukse jongens in de klas. Toen hoorde ik voor het eerst hun verhaal. Toen ik in tweede instantie opnieuw met de Molukse gemeenschap in contact kwam, wilde ik dat verhaal gaan vertellen. Ik ben daarvoor ook naar de Molukken toegegaan, omdat daar hun verhaal gestart is. De sporen van de Nederlanders zijn daar zo belastend geweest dat ze nu nog steeds te zien zijn. Persoonlijk zou ik graag zien dat er zowel op politiek- als humanitair niveau, meer aandacht komt voor de manier waarop de Molukse cultuur in eigen land onder druk staat.”

Bewust maken

Volgens de directeur van Nationaal Monument Kamp Vught
, Jeroen van der Eijnde, is de Molukse aanwezigheid in Barak 1B niet alleen maar geschiedenis. “De kinderen die hier vandaag nog geboren worden, hun vaders en moeders, neefjes en nichtjes, ooms en tantes vormen een keten die het verleden verbindt met nu. Wij vinden het belangrijk dat dankzij mensen als Ton, er telkens nieuwe aanleidingen en mogelijkheden zijn om mensen die onwetend zijn, bewust te maken. Om mensen die een vage notie hebben de details te laten zien en de zwart-witte geschiedenis in te kleuren.”

Eenenzeventig jaar

Ook Nona Salokory-Jansen en Nelis Parinussa leverden een bijdrage aan de opening van de expositie. Nona Salokory-Jansen is winnaar van de Witte Anjerprijs 2022. Deze prijs wordt uitgereikt aan iemand die zich inzet voor veteranen. Salokory-Jansen kreeg deze prijs voor haar inzet voor Ambonese KNIL-militairen. Nelis Parinussa is één van de geportretteerde mensen in de expositie en tweedegeneratie Molukker in Nederland. Hij speelde op trompet de last post en was geëmotioneerd door de bijeenkomst. “Ik denk aan onze ouders die hier naar toe moesten komen. Ze zouden hier een half jaar blijven, maar we zijn hier nu al eenenzeventig jaar. Ik wil stil staan bij deze geschiedenis.”

Praktisch

De expositie ‘KNIL & Maluku’ is tot en met 20 juli te zien op woensdag, zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur. In de zomervakantie (24 juli tot en met 4 september) is Barak 1B dagelijks geopend. Kaarten zijn inbegrepen bij een bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught en kunnen bij de balie van het herinneringscentrum gekocht worden.
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief.
en meld je aan.