Het aantal baby's in Vught dat een eerste inenting tegen mazelen heeft gehad, is sinds de laatste uitbraak in Nederland gedaald. Het aantal 10-jarigen dat een tweede keer is ingeënt, is in dezelfde periode ook gedaald.
Tien jaar geleden lag de vaccinatiegraad voor kinderen hier nog boven de kritische grens van 95 procent, nu is dat niet meer het geval, blijkt uit cijfers van het RIVM die deze site heeft geanalyseerd. Wereldgezondheidsorganisatie WHO stelt dat een vaccinatiegraad van 95 procent nodig is om te beschermen tegen een uitbraak; Vught haalt dat streefgetal op dit moment maar deels.
Van alle 2-jarigen in deze gemeente had afgelopen jaar 96,6 procent een eerste BMR-vaccin gehad — tegen bof, mazelen en rodehond. Tien jaar geleden, bij de laatste mazelenuitbraak, was dat nog 98,3 procent. Kinderen krijgen in hun tiende levensjaar nog een BMR-prik: in Vught had 92,4 procent die prik vorig jaar ook daadwerkelijk gehaald, tegen 96,4 procent tien jaar geleden.
Artsen maken zich intussen op voor een nieuwe mazelenuitbraak:
het is niet de vraag of die komt, maar wanneer , zo klinkt het. Eén besmet persoon kan twaalf tot achttien anderen besmetten, en vooral kinderen kunnen doodziek worden, tot en met een hersenontsteking aan toe.
Vaccinatiegraad Noord-Brabant
Landelijk is nog geen 90 procent van alle baby's ingeënt tegen mazelen, en slechts 85 procent van alle 10-jarigen. In Noord-Brabant gaat het om respectievelijk 90,7 en 87,3 procent. Het advies voor ouders die twijfelen:
praat met de jeugdarts . „Mensen durven dat soms niet, omdat ze bang zijn om te worden veroordeeld, maar dat gebeurt niet”, zegt Jeanne-Marie Hament van het RIVM. „De arts kan je ook meer uitleggen over bijvoorbeeld de mogelijke bijwerkingen.’’
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief.
en meld je aan.