Scholen zijn weer opgestart

Foto: Lisette Broess

De basisscholen zijn deze week, in aangepaste vorm, weer van start gegaan. Ook bij Kindcentrum De Avonturier zijn de kinderen weer welkom in de klas.Directeur Erik Withaar kijkt tevreden terug op de afgelopen dagen. “We moesten de vijftig procent regel vormgeven.

Daarbij hebben we gekozen voor het vijf gelijke dagen model. Op alle dagen is er school van half negen tot twee uur en de kinderen komen om de dag naar school. We eten tussendoor samen met de kinderen, dus ze gaan tussen de middag niet naar huis. Dit zorg voor rust en structuur. Omdat we minder lesuren hebben, focussen we ons op de kernvakken: rekenen, taal, schrijven en lezen. Handvaardigheid, muziek en gym worden niet gegeven. Wel is onze gymdocent aanwezig om tijdens de pauzes te kunnen bewegen met de kinderen. Ook zijn we erg bezig met de sociaal-emotionele ontwikkeling. Omdat we maar de helft van de leerlingen in de klas hebben, is er ook meer tijd om de kinderen extra aandacht te geven. De afgelopen periode heeft veel impact gehad, maar we merken wel dat de kinderen het fijn vinden om weer op school te zijn.”

Het grootste deel van de docenten en leerlingen is deze week op school gekomen. “We hebben vier leerkrachten die niet kunnen werken. Hun werk wordt opgevangen door duo-partners en stagiaires die de opleiding bijna hebben afgerond. We hebben ook een handvol kinderen dat niet naar school komt. Dat valt alleszins mee gezien de grootte van onze school. In de periode dat de school dicht was, hebben we met alle leerlingen contact gehouden. Of er een achterstand is opgelopen, is nu nog moeilijk in te schatten. Van de onderbouw hoor ik dat het in ieder geval heel erg mee valt. Bij de midden- en bovenbouw is dat iets lastiger te zien. We hebben door deze situatie wel een vertraging in het aanbod gehad, maar ik verwacht dat we de zaak nog wel recht kunnen trekken.”

Hoe de rest van het schooljaar er uit komt te zien, is ook voor de directeur nog afwachten. “Er zijn drie mogelijkheden vanaf 2 juni: de situatie blijft zoals hij nu is, de school gaat helemaal open of juist weer helemaal dicht. We weten het gewoon nog niet. Het is wel zeker dat onze feestdag, de Avonturiersdag niet door kan gaan. Ook de eindmusical van groep acht is gecanceld. Voor deze leerlingen zijn we aan het nadenken over een alternatief afscheid. Want het is belangrijk dat zij een afscheid krijgen dat ze zich altijd zullen herinneren.”

Door Lisette Broess-Croonen

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen