Motie van wantrouwen tegen wethouder Van Woesik van rijksinfra

Foto: D 66

CDA, D66 en SP hebben gisteravond tijdens de raadsvergadering over de plannen met de N65 een motie van wantrouwen ingediend tegen de wethouder Van Woesik van rijksinfra. Bij de behandeling van het grootste plan uit de geschiedenis van Vught bleek er voor de hele gemeenteraad geen millimeter ruimte om maar iets aan de plannen te veranderen.

Eerder kregen bezwaarmakers, inwoners en belangenorganisaties al de deksel op de neus.

De ombouw van de N65 is zeer omvangrijk en ingrijpend project. CDA, D66 en SP zijn voor een verdiepte ligging van deze verkeersader voor Vught, liefst zelfs ondertunneld, maar willen niet wegkijken voor de immense negatieve gevolgen die het binnen Vught, Helvoirt en Cromvoirt met zich meebrengt. Verkeer in sommige straten verdubbelt (bijvoorbeeld de Helvoirtseweg) en sommige straten kunnen over een paar jaar het verkeer niet meer aan (zoals de Van Voorst tot Voorststraat en de Glorieuxlaan). De verkeersveiligheid binnen Vught verslechtert op veel plekken. Verkeerslichten verdwijnen op de N65 maar komen noodgedwongen op tal van plekken binnen Vught terug. De gevolgen zijn niet alleen nadelig voor de omwonenden, maar voor heel Vught, omdat het om straten gaat waar iedereen wel eens komt. Ook Helvoirt krijgt het te verduren als de Torenstraat in de toekomst als enige aansluiting op de N65 overblijft.

Deze grote problemen waren al lang bekend, maar er is geen plan is gemaakt voor Vught, Helvoirt en Cromvoirt om de gevolgen van de ombouw van de N65 op het onderliggende wegennet op te lossen of te verzachten. Toen bijvoorbeeld bleek dat een weg over het landgoed Zionsburg niet mogelijk was als nieuwe oprit naar de N65, is er niet verder gezocht is naar alternatieven, terwijl dat expliciet een opdracht uit het bestuursakkoord van Gemeentebelangen, PvdA-GroenLinks en VVD was. Een verkeersbesluit als het openstellen en verharden van de Jagersboschlaan werd vreemd genoeg weer wel genomen, terwijl de cijfers van de gemeente zelf aantoonden dat die niet nodig is en niet onderzocht is of openstellen iets oplost.

De motie van wantrouwen tegen wethouder Van Woesik was ook ingegeven door de (enige) opdracht die hij had in het bestuursakkoord, maar tot dusver niet heeft uitgevoerd. Van open overleg met inwoners en overige belanghebbenden was nauwelijks of geen sprake, inwoners en belangenorganisaties vinden dat ze geschoffeerd zijn, een aantal direct belanghebbenden niet volledig en niet tijdig is geïnformeerd en het recht om bezwaar te maken met de voeten is getreden. Verder vinden bezwaarmakers en belangenorganisaties zoals Samen voor Vught dat hun zienswijzen onvolledig, ver onder de maat en zelfs schandalig beantwoord zijn. Vlak voor de raadsvergadering verscheen ook nog een eerder toegezegd overzicht van alle contactmomenten van wethouder Van Woesik met burgers. Daaruit bleek dat we wethouder in twee jaar tijd één keer zelf gesproken heeft met burgers.

De fracties van CDA, D66 en SP waren daar verbolgen over. Juist speciaal voor de rijksinfra-plannen was een extra wethouder is benoemd. Zijn specifieke, afgebakende opdracht in het bestuursakkoord was om inwoners en belangenorganisaties meer te betrekken bij de plannen. Dat is bij het project N65 dus faliekant mislukt met maar één contactmoment met burgers in twee jaar.

De oppositiepartijen namen geen genoegen met het korte antwoord dat de wethouder ‘naar eer en geweten’ gehandeld had. Zij gaven daarop aan geen vertrouwen meer te hebben in de wethouder rijksinfra. In plaats van opkomen voor de belangen van de gemeente en de inwoners, zat hij aan tafel met de grote jongens. En dat was in het bestuursakkoord nou expliciet de opdracht van burgemeester Van de Mortel. De motie van wantrouwen haalde het niet. De coalitie maakte zelfs geen woord vuil aan de niet-uitgevoerde opdracht in het bestuursakkoord en dat er in een jaar tijd maar één contactmoment met burgers was geweest en stemde de motie weg.

Bron: D66

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen