Mijn bankrekening is geblokkeerd Help!

Foto: Pixabay

Soms worden mensen die (te) goed van vertrouwen zijn het slachtoffer van criminelen. Dat kan hele nare gevolgen hebben. Wie meende iemand te hebben geholpen met het ontvangen en doorsluizen van een betaling via de eigen bankrekening kan zomaar geconfronteerd worden met een geblokkeerde rekening.

Meestal is dat omdat de rekeninghouder – al dan niet bewust – heeft gefungeerd als geldezel voor criminelen. Zodra een bank vaststelt dat via een rekening van een cliënt crimineel geld wordt doorgesluisd wordt die rekening geblokkeerd.

Zeg dan ook altijd nee als iemand u vraagt om via uw bankrekening geld door te sluizen. Fraudehelpdesk zet enkele van de smoezen op een rij die criminelen hanteren om iemands bankrekening te kunnen misbruiken:

  • je krijgt een ‘baan’ aangeboden waarbij je via de eigen bankrekening geld moet ontvangen en doorstorten naar de buitenlandse ‘werkgever’;
  • je buitenlandse internetdate vraagt of hij/zij van je rekening gebruik mag maken om geld over te maken;
  • iemand vraagt of hij of zij jouw bankrekening mag gebruiken om geld uit het buitenland te ontvangen;
  • op het schoolplein wordt gevraagd of je geld wil verdienen door je pasje (en pincode) tijdelijk uit te lenen.

In de meeste gevallen gaat het om geld van fraudeslachtoffers. Dat geld is altijd(!) te herleiden tot de bankrekening van degene die ‘behulpzaam’ is geweest. De pakkans is dus 100 procent. Zeg dus altijd nee als iemand je vraagt om jouw rekening te mogen gebruiken. Meld dat altijd bij Fraudehelpdesk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen