Piramide in teken DesignWeek

Foto: Marieke Ligtenberg/HipinBeeld

Openbare basisschool De Piramide staat deze hele week in het teken van de DesignWeek. Alle leerlingen van de school gaan daarin uitgebreid kennismaken met de zogenoemde 21ste-eeuwse vaardigheden.

Verdeeld over vier verschillende labs gaan ze aan de slag met programmeren, computational thinking en design thinking. De resultaten van alle projecten zijn vrijdagmiddag 10 november tussen 14.00 en 15.00 uur te bewonderen.

 Het concept DesignWeek@School komt uit de koker van de Vughtse Floor Coonen. De Koningslinde was vorig jaar de eerste school die hiermee aan de slag ging. Nu haakt ook De Piramide aan. Stroomm, de stichting waar de school onder valt, heeft per school een budget voor innovatie. Op De Piramide is een ICT-plan neergezet, waarvoor iedereen nu enthousiast wordt gemaakt. De hele week, van 6 tot en met 10 november, is omgedoopt tot DesignWeek.  Na een spectaculaire opening op maandagochtend door een heuse bee-bot én motoragent Harold van Rijn, gaat een bruisende, leuke en leerzame week van start. Daarin wordt gewerkt in vier labs.

In het Mini Lab gaan de jongste kinderen al spelenderwijs ontdekken hoe ze instructies aan een computer kunnen geven, die deze dan ook nog begrijpt. Het Code Lab is de plek waar de jongens en meisjes de basisprincipes van het programmeren krijgen bijgebracht. Daar leren ze met behulp van visuele codeblokken ook hun eigen programma’s en games maken. In het Robot Lab leren ze de beginselen van computational thinking en programmeren. Daarvoor is samenwerken vereist, maar kan ook naar hartenlust worden geëxperimenteerd.  Tot slot wordt in het Design Lab gewerkt aan het oplossen van een Duurzame Design Challenge.

Challenge
Met behulp van design thinking bedenken de leerlingen oplossingen voor die Challenge. Die luidt: ‘Hoe zorgen we voor een veilige leefomgeving?’ Door intensief samen te werken, te experimenteren en ieders talenten in te zetten ervaren ze dat ze impact kunnen hebben op de wereld om zich heen. De leerkrachten worden deze week begeleid, om alle vaardigheden optimaal in het lesprogramma te verwerken. De school mag alle lesmaterialen ook houden en kan dus voortborduren op deze week. De DesignWeek op De Piramide wordt vrijdag 10 november afgesloten met een expositie. Tussen 14.00 en 15.00 uur zijn ouders en andere geïnteresseerden dan welkom om op school te komen kijken wat er in alle groepen gedaan is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen