Snelle en nauwkeurige diagnose blindedarmontsteking door AI

20 dec , 10:14 Nieuws
unnamed
JBZ

Bij patiënten met acute buikpijn, zoals bij een blindedarmontsteking, is het vaak lastig om snel een juiste diagnose te stellen op de Spoedeisende Hulp (SEH). Kunstmatige intelligentie (AI) biedt een veelbelovende oplossing. Onderzoek in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) toont aan dat AI artsen kan ondersteunen bij het sneller en nauwkeuriger stellen van diagnoses. Dit verkort niet alleen de wachttijd op de SEH, maar vermindert ook de noodzaak voor aanvullend onderzoek.

Jaarlijks komen ongeveer 4700 patiënten met acute buikpijn naar de SEH van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ). SEH-arts Rory O’Connor licht toe: “Acute buikpijn is vaak een teken van een blindedarmontsteking, maar de diagnose is niet altijd eenvoudig omdat buikpijn veel verschillende oorzaken kan hebben.”

Patiënten ondergaan daarom uitgebreid onderzoek. Zo worden eerst vragen gesteld over de klachten, bloedonderzoek gedaan en vervolgens aanvullend een echografie of CT-scan gemaakt, waarop de ontsteking meestal zichtbaar is. Deze stappen zijn nodig om een betrouwbare diagnose te stellen, maar kosten veel tijd, waardoor patiënten regelmatig langer dan zes uur op de SEH verblijven.

Onderzoek
Voor dit onderzoek zijn gegevens verzameld van patiënten met acute buikpijn die tussen 2016 en 2023 de SEH van het JBZ bezochten. Op basis van deze gegevens ontwikkelden onderzoekers Matthieu Rutten, Anoeska Schipper en Peter Belgers twee AI-modellen in samenwerking met de Diagnostic Image Analysis Group (DIAG) van Radboudumc.

“Eén model gebruikt informatie uit een vraaggesprek over de klachten en lichamelijk onderzoek, en een tweede model voegt daar laboratoriumresultaten, zoals bloedonderzoek, aan toe,” legt promovendus Schipper. Beide modellen blijken effectief: zelfs zonder laboratoriumgegevens kan AI snel en nauwkeurig een blindedarmontsteking vaststellen.

Minder wachttijd, betere zorg
De voordelen van AI zijn veelbelovend. Dankzij een snellere diagnosestelling kunnen patiënten eerder de juiste zorg krijgen, zoals een ziekenhuisopname in afwachting van een CT-scan. Dit kan niet alleen de wachttijd verkorten, maar kan er ook voor zorgen dat er sneller bedden vrijkomen op de SEH. Met behulp van AI weten artsen mogelijk ook eerder wanneer een blindedarmontsteking juist onwaarschijnlijk is. “Dit kan onnodig onderzoek besparen, en we kunnen dan gericht naar een andere oorzaak zoeken”, vertelt SEH-arts O’Connor.

Daarnaast kunnen huisartsen patiënten met een vermoeden van een blindedarmontsteking gerichter doorverwijzen. “Patiënten kunnen met een hoge verdenking op een blindedarmontsteking direct worden doorververwezen voor een echo of CT-scan, zonder onnodig te wachten op de SEH.”

Toekomstperspectief
Dankzij de steun van Stichting Vrienden werkt het JBZ samen met DIAG, Rijnstate en Máxima MC aan een vervolgonderzoek met een grotere groep patiënten. Het doel is om AI in de praktijk te brengen en breder toe te passen op andere diagnoses bij acute buikpijn, zoals bij galblaasontstekingen.

“Met dit onderzoek willen we snellere diagnostiek mogelijk maken, betere zorg op maat bieden en bijdragen aan het verbeteren en ontlasten van de acute zorg,” zegt Matthieu Rutten, radioloog in het JBZ en associate professor bij DIAG.