Schaakvereniging ‘De Vughtse Toren’ schaakt het 50e seizoen in..!

Foto: Pixabay

Begin jaren ’70, zo’n 50 jaar geleden, speelde het fameuze schaak-spectakel van het Amerikaanse wondertalent Bobby Fisher tegen regerend wereldkampioen, de Rus Boris Spassky.

De uitdaging was heel bijzonder; een Amerikaan, die de Russische schaak-hegemonie van grootmeesters en wereldkampioenen meende te kunnen doorbreken.

Tot op hoog niveau bemoeide men zich met het WK, het leek alsof beide wereldmachten, Amerika en Rusland, met elkaar in deze strijd waren gewikkeld. Het speelde allemaal ook in een periode dat de ‘Koude Oorlog’ hoogtij vierde.

Alleen al het gesteggel over wáár het wereldkampioenschap moest plaatshebben, was een strijd op zich. Uiteindelijk viel de keus op het neutrale IJsland. Een land, waar in geologische zin beide continenten nog zichtbaar uiteen drijven..; … dit land nu bracht beide grootmachten bijeen.

De strijd om het wereldkampioenschap omvatte 24 partijen, … en werd gewonnen door Bobby.

Het schaakfenomeen van wereldformaat was voor enkele schakers uit Vught reden tot oprichting van een Vughtse schaakvereniging. De oprichting van ‘De Vughtse Toren’ was op 23 juni 1971 een feit..! Nu, 50 jaar later, wil de Vughtse schaakvereniging natuurlijk groots uitpakken…, ware het niet dat het coronavirus ons het een ander zal gaan beletten. Een scala aan ideeën ligt gereed om aan dit ‘gouden’ jubileum vorm te geven. Even afhankelijk wat er straks al dan niet mogelijk zal zijn, wil de vereniging toch op gepaste wijze aandacht schenken aan dit jubileumjaar. Maar daarover, later meer..!

Vanaf 1 september wordt er inmiddels weer normaal geschaakt achter het bord met echte stukken. Dit gebeurt op gepaste afstand en verspreid in de zaal.  Ook de jeugdopleiding is weer gestart.

Deze schaakactiviteiten vinden steeds plaats op de clubavond, elke dinsdag in de zaal van Van Berkel, Vlasmeersestraat 97, in Vught.

Binnen de vereniging wordt op verschillende niveau’s competitie gespeeld. Daarnaast wordt er ook extern gespeeld tegen teams van andere schaakverenigingen. Ook dit jaar hoopt de schaakvereniging toernooien, rapid- en simultaanwedstrijden te kunnen organiseren.

Echter, de vereniging moet rekening houden met de nodige beperkingen.

Online schaken met en tegen leden van de schaakvereniging
In het kader van het 50-jarig bestaan nodigt de vereniging geïnteresseerde schakers in Vught eo. uit tot deelname aan een wekelijks te houden online-schaaktoernooi. Dit toernooi speelt zich elke donderdagavond af van 20.00 tot 22.00 uur. Het toernooi bestaat wekelijks uit een aantal -meest korte- partijen van maximaal een half uur. Is je partij geëindigd dan krijg je een nieuwe tegenstander. Deelname is van week op week vrijblijvend en kosteloos. Elke week vallen er drie podiumplekken te ‘winnen’.

Een nieuwe Vughtse Schaakkampioen..?
Het idee is om aan het eind van het seizoen, bijvoorbeeld rond de 23e juni 2021 alle podiumwinnaars uit te nodigen voor een rapid-schakerstreffen achter echte borden met ware stukken.

De vereniging wil proberen dit slottoernooi in ‘DePetrus’ te laten plaatsvinden.

Interesse..?  Het verplicht je tot niets..! Meld je aan bij:  [email protected]

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen